Levensverhalen
‘kom, dans met mij’
Op verhaal komen……
Je levensverhaal schrijven kan helpen om te berusten in wie je was en wie je bent. Om balans te vinden en grip te krijgen. Grip op je leven. Ook als je weet dat dat leven niet lang meer zal duren. Samen praten over alle mooie en minder mooie herinneringen, gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die jouw leven uniek hebben gemaakt. Zonder conclusies, zonder oordelen, zonder verwachtingen. Het verhaal vertelt zichzelf. Alsof het leven je nog één keer ten dans vraagt en jij je alleen maar hoeft te laten leiden.
Het delen van je levensverhaal is een bijzondere en vaak ook emotionele ervaring. Zowel voor de verteller als voor degene die luistert of leest. Een kwetsbare deken van woorden om door te geven aan de mensen van wie je houdt. Of aan jezelf. Letterlijk en figuurlijk even “op verhaal” komen.
Ik wil je daar graag bij helpen. Om het verhaal van je leven vorm te geven. Voor jezelf of om je kinderen of kleinkinderen te laten weten wie je was en wat je dacht, omdat jouw leven immers het eerste hoofdstuk schreef van dat van hen.
Ik ben geen therapeut of psycholoog, maar als verhalenverteller en spreker bij afscheid, heb ik simpelweg ervaren hoeveel troost, liefde en houvast er kan uitgaan van het schrijven en vertellen van een levensverhaal. Voor nabestaanden, maar misschien nog wel meer voor degene die het leven los moet laten.
Omdat elk mens een verhaal is.
Een verhaal dat verteld wil worden.
Werkwijze en mogelijkheden
Tijdens een vrijblijvende kennismaking luister ik naar jouw wensen en kijken we samen of en hoe ik iets voor je kan betekenen. Op basis daarvan maak ik een plan van aanpak en een offerte, want het schrijven van een levensverhaal is maatwerk en voor iedereen anders.
Daarna volgen een of meerdere gesprekken (afhankelijk van jouw situatie), waarin we over allerlei aspecten van je leven praten. Over praktische zaken als opleiding, werk of hobby’s, maar waarschijnlijk ook over meer persoonlijke dingen als karakter, valkuilen, kracht en kwetsbaarheid, geluk, verdriet, vriendschap of familie. Wie was je als kind, volwassene, partner, vader, moeder, opa of oma? Hoe het verhaal zich ook vertelt, jij blijft uiteraard altijd zelf degene die het laatste woord heeft en degene die bepaalt wat er wel of niet gezegd mag worden.
Vervolgens schrijf ik de ruwe versie en kijken we samen wat er nog geschaafd moet worden om het echt helemaal jouw verhaal te laten zijn. Pas als dat het geval is en het voor jou goed voelt, gaat het naar de drukker en/of vormgever, die er, conform jouw wensen, een mooi geheel van maakt. En dat kan op heel veel manieren. Van een wat uitgebreider boek vol herinneringen, foto’s en een harde kaft tot een eenvoudige handgebonden en op geschept papier gedrukte levensschets, die overigens ook uitgesproken zou kunnen worden op een afscheidsplechtigheid.
Een levensverhaal is hoe dan ook een bijzonder cadeau.
Misschien wel een cadeau voor het leven.
Voor anderen, maar ook voor jezelf.