Afscheid

                                   ik schrijf je vandaag wat dichter bij mij’

Als er iemand sterft die veel voor je betekent, staat je wereld even stil. Het gevoel van ‘nooit meer’ is haast niet te bevatten en raakt aan emoties, waar bijna geen woorden voor zijn. En toch ga je juist nu op zoek naar die woorden. Omdat een mooi en persoonlijk afscheid niet alleen een liefdevol eerbetoon is aan degene die is gestorven, maar ook kan helpen betekenis te geven aan je eigen verdriet. Maar waar vind je de juiste woorden, wat wil je wel en misschien ook juist niet zeggen? Daar kan ik bij helpen. En niet alleen bij het schrijven van een levensschets, maar natuurlijk ook bij het vormgeven en invullen van de verdere afscheidsplechtigheid met persoonlijke herinneringen, muziek, eventuele foto’s, rituelen, overige sprekers etc. Dit gebeurt altijd in nauw overleg met de betrokken uitvaartverzorger.

Het eerste gesprek
Samen in een informele sfeer praten over degene die is overleden…. in zo’n hectische week kan dat ook een moment van rust zijn. Met elkaar nadenken over alle woorden die gezegd willen worden en samen invulling geven aan een mooie afscheidsplechtigheid.  Ik luister, stel vragen en probeer aan te voelen hoe jullie het afscheid vorm zouden willen geven.  En dan ga ik schrijven. Meestal een korter of langer levensverhaal, maar soms ook alleen een welkom, dankwoord of een mooi gedicht, als anderen liever zelf iets over het leven van de overledene willen vertellen.

Puntjes op de i
Zodra de teksten af zijn, stuur ik ze per mail, net als het draaiboek van de plechtigheid, dat je vaak al direct na afloop van het gesprek ontvangt. Graag krijg ik daarna eerlijke feedback. Past de toon bij jullie gevoel, roep ik de goede sfeer op, is er te veel of misschien te weinig gezegd, zijn namen en jaartallen goed geschreven, ben ik misschien dingen vergeten? Het is en blijft jullie afscheid en ik ben pas tevreden als jullie dat ook zijn.

Gedichten voor kinderen (en volwassenen)
Ook kinderen vinden het soms fijn actief bij het afscheid betrokken te worden. Door het maken van een tekening, het aansteken van een kaarsje of misschien zelfs wel door het voorlezen van een speciaal voor hen geschreven gedicht(je). Ook met hen praat, denk en schrijf ik graag mee. Voor volwassenen is het natuurlijk ook mogelijk tekst(en) te combineren met een (persoonlijk) gedicht.

De plechtigheid
Meestal ben ik zelf degene die voorgaat tijdens de plechtigheid, maar ik kan mijn teksten natuurlijk ook zo schrijven, dat ze voorgelezen kunnen worden door een (of meerdere) nabestaande(n). Ook het omgekeerde is mogelijk… dat jullie je eigen afscheidswoorden opschrijven en ik het namens jullie voorlees, als je het moeilijk vindt dat zelf te doen. Alle bijdragen worden overigens na afloop gebundeld in een prachtig handgebonden en op geschept papier gedrukt boekje, dat ik graag cadeau geef als herinnering aan het afscheid.

Wat ik jou nog wilde zeggen…..
Ik schrijf niet alleen voor nabestaanden, maar ook voor mensen die weten dat hun dood dichtbij is en zelf de woorden willen kiezen waarmee ze afscheid willen nemen. De teksten of gedichten worden bewaard en door mij of nabestaanden voorgelezen tijdens de plechtigheid. Lees verder bij Levensverhalen 

                                           “en morgen als de vogels vliegen
                                           naar dat onbekende land
                                           vlieg jij mee en blijf ik dansend
                                           met de liefde aan de kant”

 

Recensies