Het was een prachtig afscheid…. (familie Hartman)

Een tijdje geleden overleed onze vader thuis op 81e jarige leeftijd. Samen met de begrafenisondernemer bespraken wij hoe wij de plechtigheid vorm wilden geven. Het was voor ons gezin al snel duidelijk dat wij zelf een korte gedachtenis wilden uitspreken. Daarnaast wilden we verdieping en bespraken we de mogelijkheid om een In Memoriam te vertellen, zonder dat we daar zelf tijd mee kwijt waren in deze hectische dagen. De begrafenisondernemer noemde de naam van Margreet Jansen en zo zijn wij met haar in contact gekomen.

Zij belde ons en wij vonden haar stem meteen heel prettig. We maakten een afspraak, Margreet kwam naar het huis van onze ouders en daar hebben we met z’n allen over vader gesproken. Margreet nam hierbij de leiding door vragen aan ons te stellen, wij hebben deze beantwoord en zij heeft er een prachtig In Memoriam van geschreven. Dit gesprek heeft een hele middag geduurd en ik kan u zeggen dat dit zeer de moeite waard was. Vooral om zo rustig bij elkaar te zitten en over hem te praten zonder pen en papier, want dit had Margreet ter hand. Het was ontspannen en je voelde niet de druk dat het klaar moest (want dit deed Margreet voor ons).

Twee dagen later hebben we weer afgesproken en heeft Margreet het verhaal voorgelezen, waarbij wij op- en aanmerkingen konden maken en zo ook het verhaal konden horen. Ik zal u vertellen: ‘’dit was mooi’’! Haar stem, haar schrijfstijl (in de 3e persoon), haar warmte, haar inleving en betrokkenheid. Kortom: super! Ook heeft ze voor onze inmiddels volwassen dochters een prachtig gedicht gemaakt voor opa.

We hebben veel reacties gekregen. Het was een prachtig afscheid. En daar heeft Margreet een grote rol bij gespeeld. Enige weken later kregen we van haar de complete tekst in een mooi boekwerkje gebonden. Een kostbaar bezit. Een eeuwige herinnering! Dank je wel Margreet…..

Familie Hartman (Lochem, juni 2016)